Moroccan Pastilla with Chicken, Almonds & Cinnamon


 
 

 

You’ll need:

500g raw chicken filet

3 tbsp olive oil

4 onions

1 clove of garlic, crushed

a small handful of parsley

6 twigs of coriander

1 cinnamon stick

1 tbsp ginger

5 eggs

130g butter

200g almond meal

3 tbsp caster sugar

1 tbsp cinnamon

100g butter

8 sheets of filo pastry

salt & pepper to taste

icing sugar & cinnamon for decoration

 

Method:

Cut the chicken filet into equally sized chunks. Heat 2 tbsp olive oil into a frying pan and fry the chicken shortly until golden brown on the outside, but not necessarily fully cooked. Remove the chicken from the pan.

Chop onion, parsley and coriander. Add the onions and garlic to the frying pan and braise shortly, then add parsley, coriander, cinnamon stick, ginger, salt and pepper. Next, pour in 1,5 dl water and add the chicken. Put the lid on the pan and let it simmer for one hour. Stir every now and then to prevent the bottom from sticking to the pan.

Turn off the heat. In a jug, whisk the eggs and pour into the herby chicken mixture. Keep stirring while you’re doing this.

Melt 130g butter into a saucepan, add the almond meal and fry this shortly. Next, add sugar and cinnamon.

Preheat the oven to 200°C/400°F and grease a springform (22cm / 9 inch) with butter or oil. Melt 100g of butter in the microwave and brush 1 sheet of filo pastry slightly with the melted butter. Lay the pastry on the bottom, then brush another sheet with butter and repeat this step for the remaining 4 sheets. Keep the final sheet apart to cover the pastilla.

 

Fill the pastilla with the chicken mixture and sprinkle the almond mixture on top. Brush another sheet of filo pastry with butter and cover the pastilla. Make sure to seal the edges.

Bake for about 25 to 30 minutes in the preheated oven, or until the pastilla has turned golden brown and crispy. Dust with some icing sugar and cinnamon.

Advertisements

6 replies »

  1. Toevallig kom ik via mijn zoektocht naar een goed brownierecept op deze blog terecht en tot mijn verrassing zie ik dit artikel staan! Ook ik ben deze zomer richting Marokko getrokken en ik herken vele dingen die je beschrijft aangezien ik ongeveer dezelfde route heb gevolgd (met Ouarzazate en M'hamid). Zoveel fijne herinneringen! Het recept is een leuk idee voor een reünie met mijn reisgezelschap 🙂

    Like

  2. Kip bastilla word klaar gemaakt door in een braadpan een paar versnipperde uien en peterselie en verschillende kruiden aan te bakken, dan een heel kip in de braadpan doen en dan even 10 min laten koken. Daarna genoeg water toevoegen zodat de kip goed kan doorgaren. Als de kip gaar is, haal je die uit de pan en laat je die afkoelen en dan voeg je ondertussen 3 a 4 eieren aan de uien en peterselie en jus van de kip toe in de braadpan, en dat laat je dan al roerend koken tot het wat droger is. Als de kip afgekoeld is dan pluk het vlees van de kip. Het is zooooooo een groot verschil kwa smaak

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s