NYC Blueberry Cheesecake

 
 
You’ll need:
(for the biscuit layer)
120g biscuits
90g butter, melted
(for the cheese mixture)
750g cream cheese
120g sour cream
180g caster sugar
1 heaping tbsp flour
3 eggs at room temperature
1 tbsp vanilla extract
100g blueberry jam
400g blueberries
icing sugar for decoration
Directions:
Start by making the biscuit layer. Preheat the oven to 350°F/180°C. Grease a springform (22cm / 9 inch diameter) with butter and cover the bottom with parchment paper.
In a food processor, mix biscuits to fine crumbs. Add melted butter and pulse to combine. Spread cookie crumbs onto the bottom of the springform and press it really tight with the back of a spoon. Bake the base for 15 minutes, or until golden brown.
Next, make the cheese mixture. Lower the temperature of the oven to 100°C/200°F.
In a large bowl, mix cream cheese, sour cream, sugar and vanilla until fluffy, about 4 minutes. Sift flour and fold through the cheese mixture. Next, add the eggs one at a time, stirring well after each addition.
Pour cheese mixture over the biscuit layer and spread evenly.
Bake the cheesecake for 90 minutes in the oven, then allow to cool down 30 minutes. Chill at least 3 hours in the fridge before decorating.
Finally, decorate the cheesecake. In a small saucepan, heat blueberry jam until runny. Brush over the top of the cheesecake. Decorate with blueberries and dust with icing sugar.
Advertisements

22 replies »

  1. WIE had er zoveel geduld om die honderd miljoen besjes zo mooi cirkelvormig te placeren?
    Ziet er hééél lekker uit Louie! Mocht ik een lentekind zijn geweest, was dit mijn verjaardagstaart!

    xxx Laur

    Like

  2. Ziet er overheerlijk uit!
    Heb je nog een goed alternatief voor de theebiscuits van AH? (voor zij die geen AH in de buurt hebben)
    Bedankt! 🙂

    Like

  3. De cheesecake had echt véél succes!!! Ze was suuuuperlekker Louie! 🙂 Ik heb de link naar je blog al naar velen moeten doorsturen hoor 😉

    Like

  4. Hey Louie, geniale blueberry cheesecake! De eerste was meteen supergoed gelukt! Zelfs mijn kieskeurige schoonzusje wilde het recept weten! Ga zo door!!! Liefs, Lotte

    Like

  5. Dag Louie, de taart vorige week voor het eerst geprobeerd en het was zalig. Over 2 weken ga ik ze ook maken voor de kritische collega's :-). Bedankt voor het recept!

    Like

  6. Ik heb deze taart nu al vier keer gemaakt voor familie en vrienden, niemand kan er genoeg van krijgen! Dankjewel voor deze heerlijke creatie!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s