Easy Lemon Meringue Pie


















Fancy as hell &  easy as pie. YAY!

You’ll need:

(for the lemon pie)

1 package of store bought pie dough

5 eggs

150g caster sugar

2 dl full-fat cream

2 lemons

powdered sugar

(for the meringue)

100g egg whites

200g caster sugar

Directions:

Grease a pie tin (approx. 22 cm or 9 inch) with butter or oil, dust with flour and line with the pie dough. Trim and neaten the edges, then prick the base with a fork. Chill the tin for 20 minutes in the freezer.

Preheat the oven to 400°F/200°C. Bake the pastry for 10 minutes or until golden brown, then remove from the oven.

Lower the temperature of the oven to 350°F/180°C.

In a large bowl, whisk together eggs, sugar and cream. Add lemon juice & zest and mix shortly.

Pour the filling into the pie tin. Bake for an additional 30 minutes, it’s okay if the middle of the pie is still a bit wobbly. 

In the meanwhile, make the meringue topping.

In a small saucepan, whisk together egg whites & sugar. Turn on the heat to medium-high and keep whisking until the sugar crystals have dissolved.

Pour the egg white mixture into the bowl of a kitchen machine. Whip on high speed until the mixture has cooled down completely, you should end up having glossy peaks (about 5 minutes).

Put spoonfuls of the meringue on top of the pie. Return to the oven for 15 minutes, or until the meringue is slightly colored. Allow the pie to cool down to room temperature in the tin before slicing.

 

Advertisements

Categories: Taart en cake

Tagged as: ,

7 replies »

  1. Afgelopen weekend uitgeprobeerd en HEERLIJK! Enkel mijn eiwit kreeg ik niet zo mooi stijf? Het liep helemaal uit! Enig idee hoe dit kan? Ik had de eiwitten wel eventjes in de koelkast gezet alvorens op te kloppen omdat ik even geen tijd had…

    Like

  2. Ik denk dat de eiwitten hier niet per se koud moeten zijn, aangezien je ze toch sowieso kookt met de suiker. Als je je vuur niet in de steek laat en bij het opkloppen het op de hoogste stand en lang genoeg doet, zou er in principe geen probleem moeten zijn 🙂

    Like

  3. Ik heb deze taart ook gemaakt maa gewoon eiwitten en suiker opgeklopt zonder te verwarmen in pannetje, dit is eigenlijk niet nodig, en dan is de taart ook perfect.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s